EGA Nederland: Meer dan 40 jaar ervaring met afslanken door gezonde voeding

In 1980 waren er maar weinig vrouwelijke ondernemers, toch waagt Annie Disseldorp de sprong. Zij start met EGA Nederland en steunt haar cursisten bij het kiezen van gezonde voeding. Bijkomend positief effect is enorm gewichtsverlies en een merkbare verbetering van de gezondheid. Nu, in een tijd waarin ‘eigen kracht’ de basis wordt van onze gezondheidszorg, is EGA de aanhoudende koploper op het gebied van voedingsadvies. Wat is het geheim van meer dan 40 jaar succes? Uitgaan van “eigen kracht” gezond leren eten en zorgen dat je inzet wordt beloond.

EGA Nederland onderscheidt zich van dieetclubs met een simpel devies. Geen calorieën tellen of elke week een ander middeltje voor vetverbranding, maar pure voeding als basis voor een gezond gewicht. Duur? Annie Disseldorp vindt van niet: ‘Je verdient je investering terug, doordat je bespaart op de dagelijkse boodschappen. Gezonde voeding kost niet veel en we hebben het binnen handbereik, maar je moet wel leren welke producten goed voor je zijn. Sterker nog, als je het goed doet, houd je geld over voor een nieuwe garderobe.’

In de beginjaren doet Annie, samen met haar team, onderzoek naar voeding. Elk product is onder de loep gehouden. Waar bestaat het uit? Wat zit erin? Vervolgens is gekeken naar de menselijke behoefte. Wat heb je nodig om goed te functioneren? Met die kennis stelt zij de ‘Eetwijzer’ samen, die de basis vormt van het EGA-afslankplan. Een plan waarbij persoonlijke begeleiding centraal staat. Je moet het wel zélf doen, maar niet alleen.
Annie: ‘Je moet eerlijk zijn tegen jezelf en je moet het zelf willen, want een terugval ligt op de loer. Zeker in de beginfase. Daarom is de wekelijkse begeleiding ook bedoeld als stok achter de deur. Maar daarna kun je ook echt trots zijn op jezelf. Na het bereiken van je streefgewicht kun je maandelijks kosteloos een bijeenkomst bijwonen.

Van 1980 tot nu hebben we bijzonder mooie ervaringen waar we trots op zijn. Ervaringen die er niet om liegen. Annie viel zelf maar liefst 52 kilo af door haar eigen plan in praktijk te brengen en zo zijn er meer cursisten die tientallen kilo’s verloren. Kwaaltjes en klachten verdwijnen door gezonde voeding. Ook cursisten met diabetes en veelvuldig medicijngebruik ervaren het effect van voeding. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en er is ook wel een addertje te bekennen. Dat addertje heet dus ‘discipline’ of ‘doorzettingsvermogen’.

EGA Nederland trakteert haar cursisten sinds 2019 op een gratis receptenbundel ter ere van het 40-jarig jubileum. Ook nieuwe cursisten krijgen deze receptenbundel cadeau.

EGA Online

Inmiddels is EGA ook online te volgen. In de coronatijd is er een TEAMS platform gebouwd waar cursisten via een live videocursus, in groepsverband, mee kunnen doen met de EGA cursus. Dit bleek een succes en ook na de coronaperiode zijn we deze live videocursussen blijven aanbieden.

De taken binnen EGA Nederland zijn inmiddels wat meer verdeeld. Annie houdt zich vooral bezig met de locatiecursussen, begeleiding van EGA cursusleidsters die op locatie cursus geven en natuurlijk de algehele leiding van EGA Nederland.

Paula Slootjes, haar dochter en al heel wat jaren werkzaam in het bedrijf, neemt de EGA online varianten voor haar rekening. Naast nog 3 cursussen op locatie gaan haar werkzaamheden vooral  zitten in de  EGA online live videocoaching, de begeleiding van de EGA e-mailcursus en het ondersteunen van EGA cursusleidsters op het TEAMS platform.

Paula Slootjes, EGA Online consulente

De belangrijke dingen in mijn leven zijn mijn allerliefste man John, onze zoon Yannick met zijn gezin, onze Spaanse paarden Perla Lola d‘Oro en Marisma XXV en onze labrador Dex.
Mijn dagelijkse werk bij EGA Nederland BV vind ik onwijs leuk. Inmiddels geef ik al ruim 30 jaar cursus in een gezondere manier van eten.
Al heel wat  jaren ben ik op zoek naar een gezonder, energieker en relaxter leven. 

Toen ik geboren werd wilde ik niet eten en zou ik naar het ziekenhuis moeten als dat niet zou veranderen. Als laatste redmiddel werd ik gevoed met suikerwater en dat werkte. Met wat ik nu weet zeg ik vaak met een knipoog dat dit het moment was dat hier mijn basis was gelegd van de gedachte altijd dikker te zijn dan anderen.
Daarom heeft afvallen vanaf mijn kinderjaren in mijn systeem gezeten met als gevolg niet eten, punten tellen, calorieën tellen, crash diëten etc. Uiteindelijk ben ik mij er meer in gaan verdiepen hoe het toch komt  dat je dikker wordt en nog belangrijker wat kan je eraan doen.

De richtlijnen van de EGA eetwijzer zijn voor mij een “way  of life” geworden: gezonder eten waardoor je minder gezondheidsklachten, meer energie en ook nog een slanker lichaam krijgt.